حرکت در داده های هم سطح و حرکت در عمق داده ها
در مطلب دیگری با عنوان داشبورد مدیریتی چیست؟ به توضیح کامل داشبورد پرداختیم و اشاره شد که داشبورد مدیریت یکی از ابزارهای هوش تجاری است. در این مطلب قصد داریم سه ویژگی بسیار مهم در هوش تجاری را توضیح دهیم.
- حرکت در عمق داده ها در داشبورد
- حرکت در داده های هم سطح در داشبورد
- نفوذ به صفحه مرتبط
در مطلب ” نرم افزار داشبورد سی جاب ” به چهار قابلیت تعاملی بسیار مفید داشبوردها در آنالیز داده ها اشاره کردیم که یکی از آنها حرکت در داده های همسطح و حرکت در عمق داده ها بود. همچنین گفتیم که این ویژگی در داشبوردهای عملیاتی و داشبوردهای تحلیلی بسیار کاربرد دارد. اما چطور این ویژگی ها به تحلیلگر و استفاده کنندگان از داشبورد کمک می کند؟
حرکت در عمق داده ها در داشبورد چه نام دارد؟
Drill Down اصطلاحی است که برای این ویژگی به کار می رود. در ادبیات فارسی این ویژگی را به پیمایش به جز و پیمایش در اطلاعات هم ترجمه می کنند.
حرکت در داده های هم سطح در داشبورد چه نام دارد؟
Drill Across اصطلاح تخصصی این ویژگی است. شاید بتوان گفت این پیچیده ترین مفهوم در داشبورد است. در ادامه سعی می کنیم با توضیحات بیشتر ضمن ذکر مثال به درک بیشتر این قابلیت کمک کنیم.
نفوذ به صفحه مرتبط چه نام دارد؟
Drill Through معادل تخصصی این عبارت است. این ویژگی را در پیرامون خود بسیار دیده ایم و آشناست. در ادامه توضیح خواهیم داد.
Drill Down چیست و چگونه کار می کند؟
این قابلیت کاربر را با یک کلیک از یک نمای کلی به یک نمای جزئی تر می برد. کاربر با پایین آمدن در یک سطح سلسه مراتبی به جزئیات بیشتری از داده ها دسترسی پیدا می کند و به این ترتیب آنالیز داده ها بسیار ساده تر می شود.
به عبارتی کاربر با هر کلیک در بعد جاری، نمودار را بر روی مقدار مشخصی فیلتر می کند تا نمودار به سطح بعدی با فیلتر انتخاب شده برود.
مثال برای Drill Down:
کسب و کاری را در نظر بگیرید که قصد دارد میزان فروش گروه محصول های مختلف را در ماه مختلف یک سال مشخص با هم مقایسه کند.در این نمونه استفاده کننده از داشبورد با کلیک بر روی هر سال می تواند ماه های مختلف آن را ببیند.
Roll Up چیست؟
عملیات بازگشت از Drill Down را Roll Up می گویند. بعبارتی بازگشت به سطح قبلی است.
Drill Across چیست و چگونه کار می کند؟
در صفحه داشبوردی که مشغول به فعالیت هستید چند نمودار وجود دارد. اینکه شما برای بررسی و تحلیل بخواهید جداگانهه بر روی نمودارها Drill Down داشته باشید کار طاقت فرساییست. ضمن اینکه ضریب خطا را بالا می برد.
شزایط مطلوب چنین است که با انتخاب یک سری از یک نمودار سایر نمودارهای آن صفحه هم بر روی همان سری فیلتر شوند تا تحلیلگر و استفاده کننده بتوانند با دید جامع و بازی همه نمودارها را در کنار هم مورد بررسی قرار دهند.
مثال برای Drill Across:
صفحه ای از داشبورد را در نظر بگیرید که بعد( محور افقی ) نمودار اول آن سال است. بعد نمودار دوم محصول تولید شده است. در اکثر موارد شما قصد دارید با انتخاب یک سال از نمودار اول، نمودار دوم هم تنها محصولات تولید شده در همان سال را نشان دهد. این ویژگی همان Drill Across است.
Drill Through چیست و چگونه کار می کند؟
این ویژگی با دو ویژگی قبلی تفاوت واضحی دارد. در Drill Through شما قصد دارید با کلیک بر روی یک مقدار مشخصی از یک نمودار تعداد نمودارهای بیشتری از آن مقدار را ببینید. تنها اطلاعات در بعد زیرین کافی نیست. یعنی وقتی بر روی یک نمودار کلیک می کنید به جای اینکه به سطح بعدی بروید یک صفحه جدید باز شود که متناسب با نیاز شما طراحی شده و می توانید یک تا بی نهایت نمودار داشته باشد. اینجا است که از ویژگی Drill Through استفاده می کنیم.
مثال برای Drill Through:
فرض کنید در یک صفحه از داشبورد یک نمودار دایره ای دارید که میزان فروش در هر استان را به شما نشان می دهد. با Drill Down می توانید به سطح بعدی بروید و مثلا محصولات فروش رفته را در هر استان ببینید. ولی این برای شما کافی نیست و به اطلاعات بیشتری نیاز دارید. مثلا سال فروش، بازاریاب، مشتری، نحوه توزیع و … .خب اینجاست کهه یک صفحه دیگر با تمام این جزئیات ایجاد می کنید و به نمودار دایره ای خود متصل می کنید. این بار با کلیک بر روی نمودار دایره ای به جای رفتن به سطح دوم به صفحه دوم منتقل می شوید که شامل تمام این جزئیات است.